Manuka Hunaja

Manuka hunaja on tunnettu hunaja Uudesta Seelannista jota alkuperäiskansa on käyttänyt jo vuosisatoja sen lääkinnällisten ominaisuuksien takia. Nimi tulee Manuka pensaasta (Leptospermum Scoparium) jonka nektareita mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa Seelannissa ja kuuluu tea tree ryhmään jolla on luonnollisia antibakteerisia ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet yhdistettynä mehiläisten entsyymeihin antavat hunajalle erityisiä ominaisuuksia. Kaikilla hunajilla on tietynasteisia antibakteerisia ominaisuuksia, mutta ainoastaan Manuka hunaja on luokiteltu lääkinnälliseksi hunajaksi.

HNZ UMF 15+

HNZ UMF 15+

60 -luvulta lähtien on tehty tutkimuksia Manukan hunajan ominaisuuksista ja käyttökohteista, tietoon tulee jatkuvasti uusia asioita. Tähän mennessä ovat tutkimukset osoittaneet että Manuka hunaja on tehokas myös vastustuskykyisien bakteerien hoidossa. Manuka hunaja on myös tehokas apu: vatsaongelmiin, suolistosairauksiin(vatsahaava, IBS, Crohns, ripuli) närästykseen, haavoihin, sieni -infektioihin, palovammoihin, makuuhaavoihin ja erilaisiin virussairauksiin. Hunaja sisältää myös rutkasti antioksidantteja.

Hunaja luokitellaan kahteen pääryhmään:

Active UMF/ NPA (Unique Manuka Factor/ Non Peroxid Activity) Hunajan vahvuus määritellään tuottajista riippumattomassa laboratoriossa ja sertifioidaan asteikolla 5+ – 30+ näin ollen varmistetaan, että jokaisella asteikolla on aina sama laatutaso. Mitä korkeampi luku on sitä vahvempi on lääkinnällinen vaikutus, esimerkiksi 10+ on vähintään 10 kertaa voimakkaampi kuin Manuka 0. Hunajaa joka on korkeammilla asteikoilla saadaan kerättyä vähemmän vuodessa.

Bee Sweet 25+

Bee Sweet 25+

Active hunajassa on mitattu keskiarvo peroksideista ja luonnollisista antibakteerisista tasoista. Siksi on tärkeää että tämän mittajärjestelmän hunajalla on korkea luku, jotta kaikki tasot olisivat riittäviä, tämän täytyy myös olla hyvä laatuista, kuten BeeSweet hunaja.

Muista että hunajaa ei koskaan saa laittaa kuumaan juomaan.

Mitä on Manukahunaja?

Manuka lääkehunajaa – Maorien kultaa Uudesta-Seelannista

Kaikilla hunajalaaduilla tiedetään olevan antibakteerisia ominaisuuksia, mutta ne ovat lämpö- ja valoherkkiä sekä teho bakteereita vastaan vaihtelee.

Uudessa-Seelannissa on luonnonhunaja, jonka mehiläiset valmistavat Manuka-kasvista (Leptospermum Scoparium). Mehiläisten käyttämä Manuka-kasvi elää vain luonnonvaraisena Uudessa-Seelannissa, nykyään istutettuna myös Australiassa.

Pohjois Uuden-seelannin mehiläistarha

Pohjois Uuden-seelannin mehiläistarha

Jo vuosituhansia maorit (Uuden-Seelannin alkuperäiskansa) on käyttänyt manukahunajaa lääkinnällisesti mm. haavojen, vatsavaivojen ja vilustumisten/tulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa. Aikanaan ”valkoinen mies” jakoi maanomistusta Uudessa-Seelannissa niin, että pohjoisen arvottomana pidetyt manuka-alueet jätettiin maoreille ja arvokkaina pidetyt etelän laidunmaat tuli heille… Tänä päivänäkin maorit omistavat nykytietämyksen mukaan jo ymmärretyt kultaakin kalliimmat pohjoiset manuka-alueet.

Nykyään manukaa viljellään myös etelämmässä, kun maaalueita muutetaan laidunmaasta

Mehiläistarhaus

Mehiläistarhaus

”luonnon manuka-hunaja tehtaiksi”. Kuitenkin Maorien pohjoisen alueet muodostavat ilmastonsa, aurinkonsa ja sademääriensä ansiosta ainutlaatuisen ja parhaimman lääkinnällisen manukahunajan kasvatusalueen!

Manukatutkimus on vahvaa

Kun manukahunajan ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus löydettiin ja todettiin, heräsi myös ajatus manuka-kasvin käytöstä sellaisenaan tehorohtona. Kuitenkin pian havaittiin, että juuri mehiläisten käsittely tuo ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka antibakteerisuus on vailla vertaa. Waikaton yliopistossa tutkitaan valtavasti manukahunajan ominaisuuksia ja tehoon on löydetty tieteellisiä selityksiä nykytutkimuksella. Puolueeton AMHA (Active Manuka Honey Association) pitää yllä rekisteriä tutkituista ja luetetuista manukahunaja tuottajista sekä edistää manukahunajan tutkimusta.

Kaikki manuka hunaja ei ole saman arvoista eikä yhtä puhdaslaatuista

Kuitenkin osa manukahunajoista toimii tehokkaammin, kuin toiset manukahunajalaadut. Tätä ihmeteltiin ja haluttiin löytää tapa erotella lääkinnällisesti tehokkaimmin toimiva manuka-hunaja. Lääkinnällisen manukahunajan tehokuuden mittarit keksi 1981 Tohtori Peter Molan, joka löysi tavan mitata ja vakioida paras mahdollinen lääkinnällinen teho. Tällöin alettiin puhua UMF®=ainulaatuinen manuka-tekijä, tämä muita hunajia tehokkaampi antibakteerinen manuka-tekijä löytyy vain manuka-hunajasta.UMF®-rekisteriä ylläpitää puolueeton AMHA (Active Manukahoney Association), joka antaa tutkimusten perusteella hunajalle antibakteerista tehokkuutta kuvaavan UMF®-numeron. Aidon manukahunajan tunnistaa siitä, että etiketissä lukee UMF®+luku.

UMF®-numerot kertovat lääkinnällisen tehon suoraan. Mitä suurempi UMF®-numero, sen tehokkaampi on tuote.

Manuka-hunaja ilman numeroa on mukava ja terveellinen makeutusmuoto, pienellä lääkinnällisellä antibakteerisella teholla!

UMF® 5= 5 kertaa tehokkaampi, kuin ilman numeroa oleva manukahunaja.
UMF® 10= 10 kertaa tehokkaampi
UMF® 15= 15 kertaa tehokkaampi
UMF® 18= 18 kertaa tehokkaampi
UMF® 20= 20 kertaa tehokkaampi

Korkeita UMF®-tehoista hunajaa saadaan vain pieniä määriä, minkä vuoksi niiden hinta on korkea.
Lisää tutkimuksesta löytyy http://bio.waikato.ac.nz/honey/

Mihin käyttötarkoituksiin manuka-lääkehunajaa:

Manuka-lääkehunajalla on antimikrobinen vaikutus (bakteerit, sienet, virukset, loiset)
– Flunssat ja tulehdukset
– Antibakteerinen vaikutus, jopa moniin superpöpöihin, joita nykyantibiootit ei pysty nujertamaan, tehoa löytyy jopa mm. antibiootti resistensseihin Streptococcus Aureus -bakteeriin, MRSA (sairaalabakteeri)
– Anti fungaalinen vaikutus (sieniä tuhoava)
– Antiviraalinen vaikutus (viruksia tuhoava)
– Antiseptinen ja anti-inflammatorinen vaikutus (puhdistava ja tulehduksia ehkäisevä vaikutus)
– Tehokas suolisto- ja vatsatulehduksiin ja haavaumiin (tuhoaa mm. Helico pylori-bakteeria)
– Haavojenhoidossa hyviä tuloksia

myös oikein huonosti paranevat haavat ja haavat joissa bakteeri infektio, palovammat (näihin löytyy erikseen sterilisoitua manuka haavojenhoitogeeliä, jota suositellaan haastaviin haavoihin)

Turvallisuus ja käyttötapa

Manukaa hunajaa voi käyttää kaikki yli 1-vuoden ikäiset! Manukahunajalla ei todettu
sivuvaikutuksia!

Annostus:
– Ennaltaehkäisyyn riittää 1 tl/pv…enemmänkin voi ottaa!
– Kun tauti tai vaiva on päällä annosta voi lisätä 4-6 tl/pv tilanteen mukaan
– ulkoisesti levitetään haavalle tai palovammalle

Hae omasi!

Läs mera om manuka honungen…